Waar komt de Prudence familie vandaan …

Boven de advertenties met Mitzi, Mimi en Hiawatha in 1980 op Dreamstreet Holsteins en onder Golden Oaks Mark Prudence en Hiawatha op Mayerlane Holsteins

Sommige koefamilies kunnen binnen bedrijven zeldzaam dominant worden. Zo ook de Prudencefamilie bij Holbra Holsteins van familie Holmer in Laren. Daar stammen ruim 50 van de 80 melkkoeien uit de koefamilie die terugvoert op de vermaarde, met 95 punten ingeschreven Amerikaanse fokkoe Golden-Oaks Mark Prudence.

Rodanas scoort goed in Italië
Familie Holmer kocht in 2002 de voor Nederland unieke Durhamdochter Sunday ALH Prudence van ALH Genetics als jong pinkje. ‘De Durham spoelde zelf niet zo goed, maar de dochters van Morty en Mascol wel. De bloedlijn was uniek en er was veel belangstelling voor embryo’s en ki-stiertjes’, vertelt Gerrit Holmer. Een stier uit de familie die het goed heeft gedaan is Holbra Inseme Rodanas in Italië. Inmiddels zo’n 4000 dochters leveren een bijdrage aan zijn index van omgerekend 170 NVI.

De moederlijn
Golden Oaks Mark Prudence EX-95 haar dochter Mayerlane Rudolph Hiawatha EX-90 werd in 1999 aangekocht door Adolf Langhout. Vervolgens werd ze zes keer op rij gespoeld met de topstier Regancest Elton Durham waarvan alle embryos naar Nederland zijn gekomen.
Hieruit werden meerdere nakomelingen geboren waaronder Sunday ALH Durham Prudence en haar volle broers Watha en Winston die via ALH naar Italië zijn verkocht.

Hieronder 10 generaties op rij van de moederlijn achter Sunday ALH Durham Prudence:
1e Sunday ALH Durham Prudence 2y VG-88
2e Mayerlane Rudolph Hiawatha EX-90
3e Golden Oaks Mark Prudence EX-95 Levensproductie: > 160.000kg milk
4e Ogden Hanover Sex Prudence EX-91
5e Dreamstreet Rorae Pcohontis EX-93
6e Sher Mar Highmark Hiawatha EX-94 Levensproductie:  71.108kg
7e Sher Mar Lee Mitz EX-91  Levensproductie: 90.924kg
8e Sher Mar Mingo Mimi EX-90 Levensproductie: 73.478kg
9e Sher Mar Misty Jo VG-85
10e Maroy Roburke Sue VG-86

Andere lijnen
In Spanje leverde de Hiawatha via een andere tak de fokstier VVH Armonico (Snowman x Bolton x Durham x Rudolph Hiawatha).
Daarnaast lopen er op tientallen melkveebedrijven in Nederland, België, Italië, Duitsland, Zwitserland, Groot-Brittannië en Ierland nakomelingen van de Prudence / Haiwatha familie die tot de hoogste productie en beste exterieur koeien op het bedrijf behoren!

Video online
Voor de camera van Veeteelt laat Jouke Holmer een aantal actuele loten uit de Prudence-familie zien. Beste uiers en een goede productie lijken verzekerd bij deze familie.

 

 

 

Terug naar het nieuwsoverzicht